April 2020Dr. D. Steenblock

 

 

Dr. David Steeblock B.s.,RNDr.,D.O. prezident Institutu pro výzkum stárnutí

                              

 

 

PŘEDMLUVA

 

    Prevence je nejlepší "léčbou". Ale když už se nemoc objeví, obvyklý způsob léčení nás posílí natolik, že nemoc doslova "odhodíme" a potlačujeme pouze symptomy, což našemu úsilí o zdravé tělo příliš neprospívá.

    Řádná výživa patří samozřejmě mezi nejlepší prostředky, kterými naše tělo posilujeme v boji proti nemoci. Přestože se občas uchýlíme k nutričním doplňkům z lékárny, nejlepším zdrojem výživných látek je vždy strava. Ale jen několik málo pokrmů má tak jedinečnou strukturu bohatou na nutriční látky jako chlorella - "nový" pokrm z Japonska.

    Na následujících stránkách nám doktor Steenblock předloží široký seznam jak preventivních, tak i terapeutických blahodárných účinků chlorelly na lidské zdraví. Není to jen vynikající "základní výživa", jak píše, ale dokázal i její detoxikační vlastnosti, které působí na specifické symptomy a potíže.

     Dr. Steenblock zdůrazňuje, že na rozdíl od kterékoli jiné potravy, chlorellu tvoří ze 60 % proteiny, z 20 % je tvořena komplexními uhlovodíky a jen z 11 % tuky ( z nichž 82 % je nenasycených).Je výborným zdrojem DNA a RNA. Chlorofylu, Beta - karotenu a mnoha dalších vitaminů a minerálů. Lékaři neustále upozorňují vegetariány, aby si hlída- li množství proteinů, železa a vitamínu B12 ve stravě. Rostlinné zdroje vitamínu B12 jsou téměř nulové. Rostlinná strava obecně obsahuje méně železa a proteinů než strava živočišná. Z tohoto hlediska se chlorella jeví jako ideální doplněk vegetariánské stravy.

    Dr.Steenblockovi se podařila vynikající práce, když v pochopitelné formě sesbíral a

Předložil obrovské množství vědeckých informací o této jedinečné látce. Jeho kniha je

cenným milníkem na cestě a dobrým zdravím.

MUDr.Jonathan W. WRIGHT

                                                           

 

SLOVO AUTORA

 

O nutriční doplňky stravy jsem se začal zajímat až kdy se mé osobní zdravotní potíže nedaly vyléčit tradičními léky a metodami. Během tohoto těžkého životního období jsem procházel jeden obchod se zdravou výživou za druhým, hledal knihy, letáky a časopisy, které by popisovaly různé doplňky a jejich lékařské použití, abych se mohl rozhodnout, jestli by mi vůbec prospěly.

Jako biochemik, praktický lékař a patolog jsem byl velmi zklamán a frustrován nedostatkem jasných informací o různých doplňcích a jejich lékařském použití. Často se na letáku k výrobku hlásalo, že má účinky na to či ono, ale nikdy neobsahoval žádné vědecké informace. Mnoho knih a časopisů citovalo vědecké články, ale když jsem šel do knihovny a přečetl si je, skutečnost byla jiná, než tvrdily knihy a články. To byla další frustrující zkušenost , a kdybych nebyl opravdu pevně rozhodnut za každou cenu získat své zdraví zpět, pravděpodobně bych se vzdal svého úsilí poznat zdravotní doplňky a pomyslel si, že je to jenom obrovský humbuk

Bohužel pro mne v té době nebyla ještě knížečka o chlorelle k dispozici a ani chlorella samotná se u nás nedala koupit. Kdyby chlorella a tato kniha byly tenkrát k mání, určitě bych se uzdravil mnohem rychleji a nezažil bych takové zklamání s knihami o zdravé výživě.

S těmito zkušenostmi jsem se rozhodl, že jestli jednou napíši knihu o zdraví, pokusím se předložit fakta tak poctivá jak jen to půjde a že poskytnu co nejvíce referencí, aby si podnikaví lidé mohli zajít do knihovny a sami si přečíst práce na toto téma.

Pokud jste praktickým lékařem, doporučuji vám pečlivě si tuto knihu prostudovat a zkusit zmiňovanou látku na svých pacientech. Musíte si uvědomit, že účinky jsou pomalé a optimální výsledky se dostaví po několika měsících.

Tato kniha je určena pro inteligentní laiky a praktické lékaře, kteří hledají odpovědi na otázky týkající se prevence a léčení zdravotních problémů. Doufám, že poslouží k informování veřejnosti o příznivých účincích chlorelly a že lidé objeví její užitečnost, aby každý z nás mohl žít dlouhým a zdravým životem.

 

 

 

 

 

 

ÚVOD

 

 Snaha o získání dobrého zdraví a dlouhého života přivedla lidi do všech koutů světa. Toto je příběh jednoho úspěšného hledání. Chlorella by mohla být velmi dobrou odpovědí pro mnoho lidí, kteří si chtějí udržet nebo znovu získat zdraví. Dobré zdraví se neobjeví náhodně ani rychle, zvláště jsou-li obtíže kterým musíme čelit velké.

Chlorella je rostlina na bázi zeleniny, která má při dlouhodobém užívání příznivý dopad na různé zdravotní potíže. Jako praktickému lékaři se mi dostalo privilegia testovat tento výrobek na bezpočtu zdravotních problémů. Prostudoval jsem také světovou literaturu a je mi potěšením, že mohu i tyto informace předložit čtenáři.

Současná publikace Dhyany Bewickové se zabývá historií, výrobními technikami a použitím této látky v potravě a měl by si ji přečíst každý, koho tyto vlastnosti chlorelly zajímají.

Studie o příznivých účincích chlorelly je pouze začátkem a doufám, že bude užitečná všem, kteří se touto jedinečnou látkou chtějí hlouběji zabývat.

Omlouvám se všem lékařům a vědcům, jejichž práce byla z nepozornosti vynechána. Pokud budete tak laskaví a pošlete mi kopie svých výsledků, zařadím je do příštího vydání této knihy.

Obzvláště děkuji své úžasné ženě Noyemy za její trpělivost, toleranci a lásku během práce na tomto projektu. Chtěl bych také poděkovat Lyn McClureové za její statistiku a všem vědcům za jejich výzkum.

Doufám, že vás čtení této knihy potěší stejně jako mě, když jsem prováděl výzkum a psal ji.

Ale hlavně: B e r t e   ch l o r e l l u   a   b u ď t e   z d r a v í !

 

CO JE CHLORELLA?

 

 Chlorella je zelená řasa. Řasy jsou skupiny jednobuněčných, koloniálních nebo mnohobuněčných rostlin, které nemají žádný opravdový kořen, stonek a listy. Tato konkrétní sladkovodní jednobuněčná mikroskopická rostlina obsahuje celou řadu výživných látek a látek, které podporují zdraví . Chlorella získala své jméno díky vysoké koncentraci chlorofylu ( nejvyšší známé ze všech rostlin). Kromě chlorofylu obsahuje i vitamíny, minerály, vlákninu, kyseliny nukleové, aminokyseliny, enzymy,RFCh (růstový faktor chlorelly) a jiné látky.

Chlorella je na Zemi již od doby předkambrijské tj. přes 2,5 miliardy let ! Byla to první buněčná forma s pravým jádrem. Její přežití až do dnešní doby se podařilo díky její inherentní genetické stabilitě, tvrdosti a neobvykle účinnému mechanismu oprav DNA. Jak uvidíme, tyto vlastnosti jsou také důležité vzhledem k léčebným účinkům na člověka. Protože chlorella je nejjednodušší formou buňky s pravým jádrem, mělo by její studium přinést vědcům lepší pochopení buněčné činnosti.

Vzhledem ke svým malým rozměrům byla chlorella objevena a pojmenována až v roce 1890 Beyerinckem. Chlorella má silnou buněčnou stěnu, což zabraňuje jejímu dostatečnému strávení. Z tohoto důvodu nebyla až do roku 1977 ve Spojených státech považována za zdravou potravinu. S objevením metody (Dynomillská metoda) jak rozbít buněčnou stěnu se stal výrobek stravitelnějším a méně agresivním. Dynomillská metoda má schopnost rozbít buněčnou stěnu až z 95 %. Jiná komerčně využívaná metoda je pro dosažení zničení buněčných stěn upravována bílením a tepelně, což ovšem není zdaleka tak šetrné k buněčným látkovým obsahům Buněčná stěna je však jedním z hlavních důvodů, proč je chlorella tak jedinečná. Pomáhá totiž odstraňovat uhlovodíkové a kovové jedy z těla a pomáhá stimulovat imunitní systém.

V Japonsku, kde jí ročně vyprodukují 1000 tun, je chlorella nejprodávanějším artiklem zdravé výživy. Po přezkoumání vědecké literatury se zdá, že chlorella má čtyři hlavní složky, které působí na lidské zdraví: chlorofyl, buněčné stěny, vitamín A/beta-karoten a růstový faktor chlorelly. Chlorella má mnoho vlastností, které pomáhají různě zraněným orgánům a tkáním. Říká se jí "velký normalizátor", neboť navrací vysoké či nízké tělesné funkce zpět do normálu.

Chlorella se prodává ve formě čistých tablet, prášku, granulí nebo ve vodě rozpustného přípravku RFCh (růstový faktor chlorelly). Dávkování tablet se pohybuje od jedné do třiceti při každém jídle.Průměrná preventivní dávka je 5 tablet při jídle nebo mezi jídly (15-20 tablet denně). Ten, kdo se rozhodne brát chlorellu by neměl očekávat zázrak do druhého dne, neboť výsledky bývají viditelné až po třech měsících, nicméně některé potíže se upraví velmi rychle. Např. zácpa a špatný dech se upraví po 1-2 dnech a bércové vředy se hojí mnohem rychleji po povrchové aplikaci RFCh. Někteří lidé se cítí lépe hned, jiným to může trvat 6 měsíců i déle. Čím déle je chlorella užívána, tím je její prospěšnost větší.

 

 

 

 

 

SLOŽENÍ

 

Přibližně 60% chlorelly je protein a asi 20 % tvoří uhlovodík a tuky. Proteiny v chlorelle obsahují všechny aminokyseliny nezbytné pro výživu zvířat i lidí. Co se týče aminokyselin - je chlorella srovnatelná s proteiny živočichů, ale její jedinou nevýhodou je nízký obsah methioninu.

 

V některých případech (např.rakovina) se tato skutečnost může stát výhodou, protože mnoho druhů rakoviny je růstově na methioninu závislých.

Vitaminy v buňkách chlorelly zahrnují: vitamin C, provitamin A, thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, vitamin B 12, biotin, cholin, vitamin K, kyselinu lipovou, inositol a kyselinu paraaminobenzoovou. Minerály zahrnují: fosfor, draslík, hořčík, síru , železo, vápník, mangan, měď, zinek a kobalt. Takto vysoký nutriční obsah umožňuje, aby se chlorella stala přínosem jako potravní zdroj pro hladovějící masy třetího světa. V bohatých zemích se naopak dá využívat jako dietní doplněk s vysokým obsahem proteinů, jak uvádí Dhyana Bewicková ve své knize "Chlorella - Smaragdový pokrm".

 

Obecná analýza: vlhkost 3,6 %

Proteiny 60,5 %

Tuky 11,5 %

Uhlovodíky 20,l %

Vláknina 0,2 %

Popel 4,6 %

Kalorie 421 ve 100 gr

 

Vitaminy a minerály:

 

Aktivita vitamínu A 55500,0 IU/100 gr

Betakaroten 180,0 mg/100 gr

Chlorofyl A 1469,0 mg/100 gr

Chlorofyl B 613,0 mg/100 gr

Thiamin (vitamin B1) 1,5 mg/100 gr

Riboflavin (vitamin B2) 4,8 mg/100 gr

Pyridoxin (vitamin B6) 1,7 mg/100 gr

Vitamin B 12 125,9 mcg/100 gr

Vitamin C 15,6 mg/100 gr

Vitamin E 1,0 IU/100 gr

Niacin 23,8 mg/100 gr

Kyselina pantotenová 1,3 mg/100 gr

Kyselina listová 26,6 mcg/100 gr

Biotin 191,6 mcg/100 gr

PABA 0,6 mg/100 gr

Inositol 165,0 mg/100 gr

Vápník 203,0 mg/100 gr

Fosfor 989,0 mg/100 gr

Jód 600,0 mcg/100 gr

Hořčík

 

AMINOKYSELINY (v %)

 

Lyzin 3, 46

Histidin 1, 29

Arginin 3, 64

Kys.aspartamová 5, 20

Threonin 2, 70

Serin 2, 78

Kys.glutamová 6, 29

Prolin 2, 93

Glycin 3, 40

Alanin 4, 80

Cystin 0, 38

Valin 3, 64

Methionin 1, 45

Isoleucin 2, 63

Leucin 5, 26

Tyrosin 2, 09

Fenylalanin 3, 08

Ornithin 0, 06

Tryptofan 0, 59

 

 

Mastné kyseliny

 

Nenasycené mastné kyseliny 81,8%

Nasycené mastné kyseliny 18,2%

C 14:0 0,6%

C14:1 0,9%

C14:2 0,9%

C16:0 15,6%

C16:1 9,1%

C16:2 5,5%

C16:3 17,1%

C18:0 2,0%

C18:1 10,0%

C18:2 15,5%

C18:3 22,8%

 

Analýza provedená Japan Dairy Technical Association, 3, Kioicho, Chiyodaku, Tokyo, Japan. Vzorek Chlerella G - prášek č. 650618. Datum anylýzy 17. ledna1977. Inspekce číslo 1757

Různé mezinárodně dostupné výrobky z chlorelly mají mírně rozdílné složení, které závisí na poškození užité chlorelly a na složkách, které se používají jako nezpracované materiály. Navíc je i rozdíl v druzích dostupných výrobků. V produktech nejméně jedné společnosti jsou obsaženy celé buňky, zatímco ostatní společnosti používají pro zvýšení stravitelnosti buňky s rozrušenými stěnami.

 

Rozdíly v celkové stravitelnosti :

 

Stěny rozrušené metodou Dynom-mill 79,5%

Stěny rozrušené tepelnou a bělící metodou 50,0%

Chlorella s nerozrušenými stěnami 47,0%

Steam metoda 76,0% (min.)

Trávení pepsinem trvá 5 hodin

 

CHLORELLA STIMULUJE IMUNITNÍ SYSTÉM

 

Nejvíce vzrušujícím polem moderní medicíny, kde se pravděpodobně dočkáte odměny, je imunologie. Studuje imunitní systém, mechanismus těla, který byl vyvinut pro boj s cizorodými látkami, ať už bakteriemi, viry či chemikáliemi a proteiny. Obrana těla zná jedinečné způsoby, jak deaktivovat nebo detoxikovat každou z těchto látek.

B-buňky jsou aktivní v boji proti bakteriím,T-buňky proti virům a rakovině a makrofágy jsou aktivní proti rakovině, cizorodým proteinům a chemikáliím. Makrofágy jsou velké buňky, které jsou soustředěny v tkáních jako jsou např.játra (Kupfferovy buňky), slezině, lymfatických uzlinách, brzlíku, plicích, abdominálních dutinách, krvi (monocyty), kloubech (synoviální buňky), morku kostí a ve spojovacích tkáních a aktivně čistí krev, tělesné tekutiny a dutiny od škodlivých látek. Tento proces se nazývá fagocytóza. Vzhledem k omezenému počtu makrofágů v lidském těle je také omezena schopnost odstraňovat škodliviny z krve. Jedním ze způsobů boje proti rakovině je aktivace činitelů, kteří stimulují výrobu a aktivitu makrofágů. Tato stimulace makrofágů zvyšuje svou fagocytickou činností ničení rakovinových buněk a odstraňování škodlivého rakovinného odpadu z krve. Interferon je přirozená tělní sekrece a je považován za fyziologický stimulátor makrofágů. Injekce interferonu stimuluje jejich oxidační metabolismus a funkce. Když se extrakt chlorelly získaný pomocí horké vody vpraví do myši, po 2,5 hodinách lze pozorovat zvýšení hladiny interferonu.

První pokus, který ukázal sílu chlorelly stimulovat detoxikační a imunitní systém byl proveden v roce 1973 Kojimou a spol. Tito vědci intravenózně zavedli výtažek z chlorelly krysám a o 24 hodin později jim vstřikli částečky uhlí. Pozorovali, za jak dlouho budou tyto částečky odstraněny z krve. Materiál extrahovaný a použitý při pokusech měl relativní molekulovou hmotnost 1250, byl ve vodě rozpustný a nebyl toxický. Pro označení tohoto výtažku bylo použito jméno Chlorelan. Vyšetření tkání krys prokázalo zvýšenou aktivitu makrofágů. V potvrzujícím výzkumu byly odebrány a pod mikroskopem zkoumány makrofágy z břišní dutiny krys, kterým byl předem zaveden Chlorelan. Tyto makrofágy byly při odbourávání částic uhlí mnohem aktivnější

To byl signál pro počátek aktivace makrofágní fagocytózy. Další studie našly neidentifikovaný faktor séra, který se také zapojoval do stimulace systému makrofágů.

I mnoho dalších studií ukazuje, že chlorella povzbuzuje imunitní systém pomocí

stimulace makrofágů.

 

CHLORELLA A RAKOVINA

 

Chlorella významně zvyšuje počet makrofágů u myší infikovaných tumorem - vytváří protinádorový efekt a prodlužuje život zvířat

 

 

Další současná studie ukázala, že jiná forma buněk bílých krvinek, polymorfonukleární leukocyt, se právě výtažkem z chlorelly aktivuje pro nespecifikovaný boj s rakovinnými buňkami.

Nedávný výzkum naznačil, že derivace chlorelly (obzvláště samoštěpící buňky a ty, které byly získány tepelnou procedurou) zvyšují aktivitu makrofágů a cytotoxickou aktivitu lymfocytů (potencionální T-buňky). Má se zato, že protinádorovou aktivitu chlorelly vyvolává synergistický účinek makrofágů a cytotoxických lymfocytů.

Buněčné stěny chlorelly mají podobnou strukturu jako bakterie (B.C.G.) a plísně, které disponují protirakovinnými účinky také díky své schopnosti stimulovat imunitní systém. Jako první rozeznali tento vztah Vermeil a Morin a dokázali, že látka buněčných stěn chlorelly působí na rakovinu. Ukázali, že injekce chlorelly do pobřišnice myší infikovaných CH 3 je z 82 % ochránily před transplantáty sarkomu BP8.

Další výzkumy této skupiny ukázaly, že protitumorový efekt je pravděpodobně výsledkem stimulace makrofágů. Ukázalo se, že acidický polysacharid připravený z buněčných stěn chlorelly vyvolává interferon jak ve zkumavce, tak i u pokusných myší. Vyvolaný interferon dokázal ochránit pokusné myši před infekcí neštovicemi i před viry chřipky a projevil také protinádorovou aktivitu proti Ehrlich ascites karcinomu. Zdá se tedy, že polysacharidové složky buněčných stěn chlorelly působí na rakovinu částečně i díky své stimulaci produkce interferonu. Interferon je přirozenou tělní sekrecí a je považován za fyziologický stimulátor makrofágů. Injekce interferonu zvyšuje oxidační metabolismus a funkci makrofágů.

Působení chlorelly na stimulaci imunity se podobá účinkům interleukinu I a II na lymfocyty v tom, že látka aktivuje buňky k vyšší činnosti.

Během léčení pacientů s rakovinou je důležitý počet určitých lymfocytů a jejich vzájemný vztah ( poměr těch, které jsou podpůrné a naopak). Tito pacienti mívají často

sníženou hladinu podpůrných buněk a zvýšené množství buněk potlačujících.

U některých pacientů tento poměr zvrátily vysoké dávky chlorelly.

Zde jsou výsledky pacienta s Hodqinsonovou nemocí po 6 týdnech léčby chlorellou v dávce 9 balení denně.

 

ZPRÁVA O MĚŘENÍ LYMFOCYTŮ dne 1.7.1986

 

VÝSLEDEK OČEKÁVANÉ HODNOTY

Celkový počet bílých krvinek 4300 4500 - 10300

Celkový počet lymfocytů 744 1500 - 4000

Celkový počet T-buněk 63 (21%) 800 - 2530 (65-79%)

Potlačující buňky 77 (10%) 220 - 865 (20-36%)

Podpůrné buňky 101 (13%) 480 - 1185 (35-55%)

Přirozeně ničící buňky 39 (5%) 45 - 650 (15-27%)

Celkový počet B buněk 85 (11%) 60 - 400 ( 5-15%)

Cytotoxické buňky 201 (26%) 450 (15%)

Poměr podpůrných a potlačují cích buněk 1,30/1 1,65/1 - 2,3/1

 

ZPRÁVA O MĚŘENÍ LYMFOCYTŮ dne 15.8.1986

 

VÝSLEDEK OĆEKÁVANÉ HODNOTY

Celkový počet bílých krvinek 5100 4500 - 10300

Celkový počet lymfocytů 1326 1500 - 4000

Celkový počet T-buněk 542 (41%) 800 - 2530 (65-79%)

Potlačující buňky 125 (9%) 220 - 865 (20-36%)

Podpůrné buňky 646 (35%) 480 - 1185 (35-55%)

Přirozeně ničící buňky 123 (9%) 45 - 650 (15-27%)

Celkový počet B buněk 293 (22%) 60 - 400 ( 5-15%)

Cytotoxické buňky 149 (11%) 450 (15%)

Poměr podpůrných a potlačují cích buněk 3,9/1 1,65/1 - 2,3/1

 

Užití chlorelly při prevenci a léčení rakoviny je pořád ve stadiu pokusů a nikdo by se neměl rozhodnout užívat chlorellu jako léčebný prostředek proti rakovině jinak než jako přídavný prostředek k řádné a konvenční léčbě.

Většina vědeckých prací dokázala, že chlorella (kromě derivátů chlorofylu - viz kapitola Fotodynamická léčba) N E M Á žádné P Ř Í M É účinky proti rakovině nebo nádorům. Ale ukázalo se, že ať už podávaná ústně či intravenózně, chlorella stimuluje "systém odezvy přes hostitele" a vyvíjí tak významnou protirakovinnou aktivitu. Jednoduše to znamená, že chlorella stimuluje imunitní obranu těla tak, aby tělo dokázalo s rakovinou lépe bojovat!

Zdá se, že protirakovinná aktivita je přítomna jak v buněčných stěnách chlorelly tvořených acidickými polysacharidy, tak uvnitř buněk, vzhledem k faktu, že protirakovinné působení prokázaly také její ve vodě rozpustné výtažky.

Jak jsem se již zmínil dříve, chlorella obsahuje množství chlorofylu a ten byl i je zkoumán jako léčebný prostředek proti rakovině. Když byly zvířatům s transplantovanými a vyvolanými prsními karcinomy a sarkomy vpíchnuty porfyriny derivované z chlorofylu, soustředily se v nádoru. (Porfyriny jsou chemikálie derivované z chlorofylu nebo hemoglobinu, který neobsahuje železo ani hořčík).

Tyto látky se také soustřeďují v poraněných nebo jinak traumatizovaných částech těla a akumulují se v regenerujících se částech poranění. To dokazuje, že rostoucí a regenerující se tkáně jsou obecně spřízněny se zmiňovanými sloučeninami na bázi porfyrinu.

Tixier, Dupont a Duhamel zkoumali možnosti léčby rakoviny chlorofylem a dospěli k povzbuzujícím závěrům. Dupont a Duhamel vpravili intravenózně deriváty chlorofylu (1 - 100 mg) do nádoru pacientů s rakovinou a nenašli žádné nepříznivé účinky.

Z lékařské literatury neznám žádnou jinou práci, která by se zabývala chlorofylem jako léčebným prostředkem proti rakovině.

 

FOTODYNAMICKÁ LÉČBA RAKOVINY

 

Klíčem vedoucím k našim moderním přístupům k rakovině bylo pozorování A.Policarda v roce 1924. Ten zjistil,že po ozáření Woodsovou lampou (ultrafialové světlo) pokusné nádory spontánně světélkovaly

Téměř o 20 let později Auler injekčně vpravil myším hematoporfyrin (derivát chlorofylu a pozoroval jeho soustředění v maligní (rakovinové tkáni).

Lipson a spol. v roce 1960 vyvinuli derivát hematoporfyrinu, který zvyšoval schopnost porfyrinu soustředit se v nádoru. Poté, co se porfyrin koncentruje v nádoru a je vystaven světlu o určité vlnové délce, uvolní se singlet kyslíku. Který nádor zabije oxidací mastných membrán.

Degradace chlorofylu produkuje látky identické s těmi, které vznikají rozbitím živočišného hemoglobinu - hemopyrol, etioporfyrin,fyloerytrin a fyloporfyrin (podobný hematoporfyrinu).

Granick izoloval dva prekurzory chlorofylu v chlorelle - protoporfyrin a protoporfyrin hořčíku. Prokázalo se, že protoporfyrin v chlorelle je identický s krevním barvivem. V současné době se pro fotodynamickou léčbu rakoviny používá jako lék dihemato

Porfyrinový éter/ester, který je podobný hematoporfyrinu v chlorelle. Vzhledem k tomu, že jsou rozpustné ve vodě a prochází membránami, jsou tyto látky derivované z chlorofylu tělem vstřebatelné.

 

V malých množstvích byl v chlorelle zjištěn další z chlorofylu derivovaný porfyrin, který se nazývá FEOFORBID. Ve velkých dávkách zvyšuje lidem vystaveným slunečnímu svitu citlivost na světlo. Případy citlivosti na světlo se objevily v období od dubna 1976 do dubna 1977 a byly způsobeny chlorellovými tabletami Kenbi z Tchaiwanu. Zjistilo se, že během tohoto období společnost změnila výrobní proces a že chyba nastala, když vysušené buňky chlorelly samy o sobě nezpůsobovaly reakci.

Poškození pokožky zahrnovalo otoky endoteliálních buněk a trombózu malých krevních nádobek v pokožce a podkožní tukové tkáni. Tyto změny se podobají těm, které nastávají při léčení nádorů fotodynamickou kúrou. Jiné studie prokázaly,že poškození vzniká díky produkci singletu kyslíku /druh kyslíku s volným elektronem) a díky jeho zničujícímu účinku na tuk obsažený v buněčných membránách (peroxidace lipidů). Nejzajímavější na celé věci je,že tito vědci dokázali, že antioxidanty, vitamin E, koenzym Q, vitamin C, beta-karoten a vitamin B5 (pantotenát¨) poskytují maximální ochranu před takovým poškozením. Tak vzniká možná teorie, že lidé s vyvinutou reakcí na světlo trpí nedostatkem zmíněných antioxidantů.

Fotodynamická kúra je patrně nejúčinnější, nejbezpečnější a nejzajímavější ze všech současných metod léčby rakoviny. Její nevýhodou je, že nádor musí být přístupný zdroji světla vysoké intenzity a že lidská kůže se po několika týdnech může stát citlivou na slunce. Zatím nebyly provedeny žádné pokusy, zda přidání těchto antioxidantů do stravy pacienta po fotodynamické kúře sníží nebo eliminuje tuto citlivost. Výzkum tohoto typu by měl být velmi brzy proveden, aby se uvedený způsob léčby rakoviny stal bezpečnějším.

Zatímco feoforbid, materiál z buněčných stěn chlorelly a chlorofyl mohou mít významné vlastnosti co se nádorů týče, výtažek z buňky chlorelly (VBCH) má zřejmě rovněž prospěšné účinky.

 

 

VÝTAŽEK Z CHLORELLY

 

Výtažku z chlorelly získanému pomocí horké vody se říká roztok z výtažku chlorelly,

výtažek z chlorelly, růstový faktor chlorelly RFCh, růstový extrakt z chlorelly , Fujimakiho látka FS a regulovaný růstový faktor RRS. Odhadované množství RRF v surové chlorelle bývá kolem 5 %

"Opravdový prospěch, který mohou moderním lidem sladkovodní mikrořasy - v množství tří gramů denně - přinést, nespočívá v jejich proteinové hodnotě, ale v regulovaném růstovém faktoru - takto nazvaném japonskými biochemiky, aby vyjádřili určitou kombinaci molekul, které poskytují obrovský nárůst energie, když lidé jedí určité druhy řas".

H.V.Kolman

R. Schmidt

 

RRF není jednoduchá substance. Obsahuje množství látek jako např. aminokyseliny, peptidy, proteiny, vitaminy,cukry a kyseliny nukleové - příbuzné látky, jako jsou nukleotický adenosin a nukleotický cytidin. Výtažek z chlorelly glykoprotein působí proti sarkomu 180 (druh rakoviny) implantovanému myším a také proti kulturám myší leukémie.

 

Výtažek z chlorelly orálně podaný myším y implantovaným sarkomem 180 zmenšil velikost nádoru o 52,9 % během období 25 dnů růstu nádoru. Stejní vědci ohlásili úspěšné výsledky proti ascitické rakovině jater u krys.

Po aplikaci výtažku z chlorelly do nádoru nebo okolní tkáně myší byl výrazně potlačen růst sarkomů vyvolaných metylchloantrenem.

Jiné studie ukázaly, že chlorella vpíchnutá do dutiny břišní, nebo orálně podaná myším aktivně působí proti rakovině prsu a jater. Nedávno proběhly předběžné klinické testy na lidech, kdy injekce vpíchnuté do dutiny břišní vykazovaly dobrou snášenlivost.

Profesor C.Vermeil z univerzity v Nantes ve Francii mi napsal v dopise:

"Jako nejzajímavější a nejslibnější prostředek proti rakovině se jeví užití chlorelly vpíchnuté do pobřišnice. Je snadné tyto řasy vypěstovat a lidské pobřišnici vůbec neškodí".

Devíti pacientům s rakovinou ženských orgánů, tračníku a jater byla týdně vpichována jedna až pět dávek dvou gramů peptidoglykanů z pyrenoidy chlorelly (rodový druh prodávaný v obchodech se zdravou výživou). Bylo zaznamenáno subjektivní zlepšení slabosti ( ztráty síly) a dvěma pacientům dočasně vymizely příznaky nemoci. Byly jim přitom podávány i jiné léky a proto nelze učinit závěry o její účinnosti.

Nedávno se prokázalo, že během užití určitých enzymů (endoglykosidáža, katepsin B, aktivátor plasminogen a hlavně kolagenáza typu IV) napadají rakovinové buňky normální tkáň. Je to fundamentální proces, který umožňuje rakovinovým buňkám rozšířit se po celém těle a následně způsobit smrt jedince. Toho obvykle nezahubí původní rakovina, ale její malá "semínka", která se rozšíří, napadnou ostatní tkáně a rostou. Vzhledem k tomu, že chlorofyl má protiproteolytické účinky, může chlorella se svým vysokým obsahem chlorofylu hrát důležitou roli v prevenci metastáz díky své schopnosti potlačovat enzymy rakovinových buněk, které tráví proteiny.

Vědecké studie prokázaly protirakovinné preventivní aspekty vitaminu A a beta- karotenu, což dokazuje, že chlorella může pomáhat v boji s rakovinou.

Vzhledem k tomu, že existují doslova tisíce prací o vitaminu A a beta-karotenu a jejich účincích na imunitní systém,léčbu a prevenci proti rakovině, prostor nám nedovolí všechny je prozkoumat.

Vitamin A účinkuje na imunitu tím,že : l) udržuje mechanickou integritu tkání a sliznatých povrchů jako je sliznice úst, jícnu, střev a kůže, 2) působí jako nespecifický posilující faktor a 3) stimuluje tělní fagocyty tak, aby napadaly cizorodé prvky a rakovinové buňky. Ukázalo se, že lidé s vyvinutou rakovinou mají nižší hladinu vitaminu A v krvi než ostatní. Lidé, kteří jedí hodně zelené a žluté zeleniny mívají díky vysokému obsahu vitaminu A ve stravě méně rakovinu. Navíc se ukázalo, že také doplnění stravy kapslemi s vitaminem A pomáhá v prevenci před rakovinou.

Když se při léčbě rakoviny kombinuje radioterapie s vysokými dávkami vitaminu A, může být dávka radiace snížena o 50 % a jedinec snáší větší dávky s menšími vedlejšími účinky.

Na klinice Roberta Jankera v Bonnu začali jako první s léčbou rakoviny pomocí vysokých dávek vitaminu A. V roce 1971 tato skupina publikovala výsledky 37 případů invazivní rakoviny vulvy, kterou léčili radioterapií a vysokými dávkami vitaminu A.

Množství radiace se snížilo o třetinu ve srovnání s případy léčenými pouze radioterapií.

Podobné výsledky byly pozorovány u rakoviny jícnu.

 

Dr. Wolfgang Schee z Jankerovy kliniky prezentoval v roce 1986 na Mezinárodním kongresu o rakovině v Budapešti výsledky výzkumů posledních let, kdy lidem aplikoval vysoké dávky emulze vitaminu A. Oznámil téměř stoprocentní úspěšnost léčby karcinomů pokožky se šupinatými buňkami a velmi příznivé výsledky u mnoha dalších typů rakoviny.

 

BETA-KAROTEN NIČÍ RAKOVINOVÉ BUŇKY

 

Chlorella obsahuje 180 miligramů beta-karotenu na 100 gramů. Ukázalo se, že beta-karoten ničí rakovinové buňky a zvyšuje produkci makrofágů faktoru nádorové nekrózy (FNN) a podpůrného T stimulátoru buněk - interleukinu I. Beta-karoten spolu s vitaminem A synergicky působí jako antioxidant, který rozrušuje rakovinu v samých počátcích.

Lékaři Joel Schwartz, Diana Suda a Gerald Shklar z Harvardské školy dentálního výzkumu oznámili tyto poznatky v roce 1986 na setkání Americké akademie ústní patologie v Torontu. Ukázali odezvu na beta-karoten u rakoviny líce křečka, infikovaného karcinogenem 7,12 dimetylbenzatracenem. Byly zkoumány také výtažky z řas a prokázalo se, že jsou účinnější než pouhý beta-karoten. Tato skutečnost způsobila, že vědci začali, kromě samotného beta-karotenu, připočítávat i ostatní faktory působící v řasách.

Rakovina je chorobný proces, při kterém se neustále tvoří nové buňky a ty staré zároveň neustále odumírají. Neschopnost obrany imunitního systému plyne z faktu, že sekrece z mrtvých buněčných stěn, které pocházejí z narůstající masy rakoviny, tento systém otráví. Zrychlením při odstraňování těchto látek z těla ven se imunitní systém v boji s rakovinou stane účinnějším.

Působení chlorelly na stimulaci jater a jiných detoxikačních mechanismů sice nebylo zkoumáno v souvislosti s metastázující rakovinou, ale vzhledem k skutečné stimulaci odstraňování určitých látek z krve je schopnost čištění krve od zbytků rakovinových buněk zřejmá.

Když oběti rakoviny procházejí chemoterapií, radioterapií nebo jinými kúrami, jejich žaludek a střeva se často podráždí. Vzhledem k uklidňujícím a ozdravným účinkům chlorelly na žaludek ji doporučuji užívat v tekuté podobě. Nejlepší je užívání granulí nebo prášku v destilované vodě nebo v koktejlu spolu s dalšími zdravými přísadami. Její chuť je tak trochu nepříjemná, takže přidáním dalších ingrediencí nic nezkazíte. Vodu lze nahradit mrkvovou šťávou, která má výborné vlastnosti. Pokud se objeví nevolnost, můžete si s chlorellou a mrkvovou šťávou smíchat 1 - 2 vaječné bílky. Pro děti trpící nevolností můžete do koktejlu přimíchat l - 2 lžičky prášku z hovězích jater. Tento recept je kombinací toho, co tělo potřebuje, aby pomohlo játrům a detoxikačním mechanismům účinněji se zbavit zbytků buněčných stěn rakoviny z krve. Navíc obsahuje spoustu proteinů a má schopnost stimulovat imunitu. Pro "přeražení" chuti si můžete do koktejlu přidat rajčatovou šťávu.


zpět na INDEX další strana (6) CHLORELLA - Dr. Liebke


249