Staročeský jahelník
bezlepková dobrůtka
1 špetka soli
100 g rozinek
6 lžic medu (nebo jiné zdravé sladidlo )
4 ks vejce
200 g jáhel
100 g vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
200 g švestky ( i kompotované nebo jiné ovoce )
Postup přípravy
:
Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme vroucí vodou, aby nebyly hořké.
Spařené jáhly vsypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, trochu osolíme a vaříme asi 20 minut.
Žloutky, med, mletou skořici, rozinky a nadrobno nasekané ořechy vmícháme do jáhelné kaše.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sněhovou pěnu opatrně vmícháme do jáhlové hmoty.
Pekáček vymažeme máslem, dáme do něj polovinu jáhlové kaše a uhladíme.
Poklademe okapanými švestkami a překryjeme druhou polovinou kaše.
Jáhelník se švestkami a ořechy pečeme na 160 °C 50 - 60 minut.