>

Staročeský jahelník


bezlepková dobrůtka

September , 2019Eva Ž. Praha

 

gras

1 špetka soli
100 g rozinek
6 lžic medu (nebo jiné zdravé sladidlo )
4 ks vejce
200 g jáhel
100 g vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
200 g švestky ( i kompotované nebo jiné ovoce )

Postup přípravy :
Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme vroucí vodou, aby nebyly hořké.
Spařené jáhly vsypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, trochu osolíme a vaříme asi 20 minut.  Žloutky, med, mletou skořici, rozinky a nadrobno nasekané ořechy vmícháme do jáhelné kaše.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sněhovou pěnu opatrně vmícháme do jáhlové hmoty. Pekáček vymažeme máslem, dáme do něj polovinu jáhlové kaše a uhladíme.
Poklademe okapanými švestkami a překryjeme druhou polovinou kaše. 
Jáhelník se švestkami a ořechy pečeme na 160 °C 50 - 60 minut. 

 
 
zpět na INDEX další strana (15) Jak na Covid-19
175