čočková polévka bez čočky
luštěniny nepatří do žádného jídelníčku
čočkovka bez čočky
Pro mnohé je překvapení, že do zdravého jídelníčku nepatří luštěniny.
Abychom nechřadli stezkem po babičině čočkovce, tak tady je náhrada, která předčí originál.
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Množství: 5 porcí
Obtížnost:
Autor: Lucie Grusová
Suroviny
30 g olivového oleje
200 g cibule
200 g něčeho, co nahradí klobásu jako hmotu co dům dal (houby, brokolice, pohanka)
4 stroužky česneku
1 bobkový list
1 vrchovatá lžička majoránky
750 ml vody
300 g bílé ředkve nebo kedlubny
400 g máslové dýně
100 ml rozmixovaných mandlí na řídkou kaši
trošku citronu
sůl - dietní
pepř
Postup
Do hrnce s vodou se vloží nakrájené kousky nahrazující klobásu.
Potom přidejte bobkový list a majoránku. Vše nechte za stálého míchání rozvonět.
Obsah hrnce zalijte vodou.
Hrnec se už může vytáhnout z hrnce s vodou a dát přímo na vařicící desku.
Přisypte do něj na malé kostičky nakrájenou ředkev a dýni (dohromady asi 200 gramů).
Polévku osolte a opepřete.
Zbytek ředkve a dýně rozdrťte v elektrickém sekáčku na zrníčka (ne v klasickém mixéru, ať nevznikne kaše)
a nechte zatím stranou.
Kostičky zeleniny krátce povařte do mírného změknutí.
Pak do hrnce přisypte rozdrcenou zeleninu a ještě pár minut vařte.
Nakonec po mírném schládnutí přilejem olivový olej a přidáme česnek.
Část polévky odeberte stranou a rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
Směs nalijte zpět do hrnce, přidejte smetanu a podle chuti i pár kapek citronu.
Podle potřeby přilijte případně i trošku vody nebo vývaru.
Krátce prohřejte, ale už nevařte. Pak hned můžete podávat.
Ať chutná