>

čočková polévka bez čočky


luštěniny nepatří do žádného jídelníčku

September , 2019Lucie Grusová

 

gras

čočkovka bez čočky
Pro mnohé je překvapení, že do zdravého jídelníčku nepatří luštěniny.
Abychom nechřadli stezkem po babičině čočkovce, tak tady je náhrada, která předčí originál.
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Množství: 5 porcí
Obtížnost:
Autor: Lucie Grusová

Suroviny
30 g olivového oleje
200 g cibule
200 g něčeho, co nahradí klobásu jako hmotu co dům dal (houby, brokolice, pohanka)
4 stroužky česneku
1 bobkový list
1 vrchovatá lžička majoránky
750 ml vody
300 g bílé ředkve nebo kedlubny
400 g máslové dýně
100 ml rozmixovaných mandlí na řídkou kaši
trošku citronu
sůl - dietní
pepř
Postup
Do hrnce s vodou se vloží nakrájené kousky nahrazující klobásu.
Potom přidejte bobkový list a majoránku. Vše nechte za stálého míchání rozvonět.
Obsah hrnce zalijte vodou.
Hrnec se už může vytáhnout z hrnce s vodou a dát přímo na vařicící desku.
Přisypte do něj na malé kostičky nakrájenou ředkev a dýni (dohromady asi 200 gramů).
Polévku osolte a opepřete.
Zbytek ředkve a dýně rozdrťte v elektrickém sekáčku na zrníčka (ne v klasickém mixéru, ať nevznikne kaše) a nechte zatím stranou.
Kostičky zeleniny krátce povařte do mírného změknutí.
Pak do hrnce přisypte rozdrcenou zeleninu a ještě pár minut vařte.
Nakonec po mírném schládnutí přilejem olivový olej a přidáme česnek.
Část polévky odeberte stranou a rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
Směs nalijte zpět do hrnce, přidejte smetanu a podle chuti i pár kapek citronu.
Podle potřeby přilijte případně i trošku vody nebo vývaru.
Krátce prohřejte, ale už nevařte. Pak hned můžete podávat.
Ať chutná  

 
 
zpět na INDEX další strana (15) Jak na Covid-19
175